Recordaantal bezichtigingen per woning
Dat blijkt uit cijfers van Makelaarsland. In de maanden april, mei en juni ligt het aantal bezichtigingen zelfs twee keer zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar. Makelaarsland voerde onderzoek uit onder meer dan duizend Nederlanders met een koophuis. Daaruit blijkt ook dat de gekte op de woningmarkt voor aardig wat stress zorgt. 62% van de ondervraagden ervaart onrust door het bieden, waarvan 36% zelfs aangeeft ‘veel stress’ te ervaren.
Boven vraagprijs bieden
Bieden op een nieuw huis wordt door veel respondenten aangemerkt als het meest stressvolle onderdeel van het koopproces. Directeur van Makelaarsland Gijs van Wijgerden geeft aan dat deze meest recente interne data een weerslag zijn van dat gevoel. “Mede door het lage aanbod van huizen zien we in de cijfers terug dat alle huizenjagers in een wedloop zijn verwikkeld. Ook in november is er in 78% van de gevallen boven de vraagprijs geboden en dat is wederom hoger dan het jaargemiddelde. Dat is een absolute stijging van ruim 20% ten opzichte van november vorig jaar.”
Onwetendheid voedingsbodem voor stress
Niet alleen de markt maar ook een deel van de mensen kampt dus met spanning. Van Wijgerden betreurt dat, maar snapt het wel. “Een huis kopen is een belangrijke beslissing en er is dan veel behoefte aan houvast. Ik geloof dat er meer rust en duidelijkheid ontstaat als mensen beter op de hoogte zijn van wat er komt kijken bij een huizenjacht. Onwetendheid is namelijk vaak de voedingsbodem voor onnodige stress.”
Uit het onderzoek van Makelaarsland blijkt dat 33 procent uiteindelijk een aankoopmakelaar zou inschakelen. De redenen om daartoe over te gaan zijn interessant en volgens Makelaarsland ook exemplarisch voor de situatie waarin de huizenmarkt zich nu begeeft. Als belangrijkste reden geven mensen aan dat ze zodoende hopen de krapte op de huizenmarkt te omzeilen, maar als reden nummer twee laten ze weten dat het gebrek aan kennis hen parten speelt en dat ze daarom leunen op de aankoopmakelaar.
‘Nederlander leunt graag op expert’
Slechts zestien procent van de ondervraagden is goed op de hoogte van de wet- en regelgeving rondom de koop van een huis. 27 procent geeft aan over zo weinig kennis te beschikken dat zij überhaupt niet in staat zijn om tijdens de huizenjacht zelf dingen te regelen. Om die reden schakelen ze vervolgens een aankoopmakelaar is. “Met het inschakelen van expertise is niets mis, maar wat mij blijft opvallen is dat mensen vervolgens volledig op die expert gaan leunen”, vertelt Van Wijgerden. “Consumenten hebben tegenwoordig allerlei instrumenten tot hun beschikking om ook zelf onderzoek te doen. Jezelf wegwijs maken in deze markt maakt je zekerder en daarmee sterker.”